22-01-2015 - Tess

25 tips uit het boek Masterclass Ondernemen

Annic van Wonderen Ondernemen SM

Annic van Wonderen lanceerde onlangs haar eerste boek Masterclass Ondernemen. De oprichtster van de succesvolle modewebsite I love fashion news deelt hierin al haar geheimen, ervaringen en tips voor het opzetten en runnen van een succesvolle onderneming. Platform F zet de belangrijkste wijsheden uit het boek voor je op een rij.

1   Niet behoedzaam beginnen, meteen op volle kracht. Stop saying I wish, start saying I will.

2   Stel doelen en reik hoog. Als je jezelf een doel stelt, werk je daar naar toe. Wil je honderdduizend bezoekers naar je site halen? Dan zul je vaart minderen zodra dat aantal in zicht komt. Is je streefgetal één miljoen, dan zul je er veel harder aan trekken en dat aantal ook eerder behalen.

3   Competitie houdt je scherp en is eerder een uitdaging dan een probleem.

4   Als beginner hoef je de route naar je ondernemersdoel niet van A tot Z uit te stippelen, maar je moet het pad wel voor je zien. Vertrouw op je intuïtie; dat is je kompas en je kompaan.

5   Beperk in het begin je kosten. Houd bijvoorbeeld je baan aan en investeer een deel van je inkomen of spaargeld in je nieuwe onderneming. Werk thuis of in een café; dat is gratis. Kantoorruimte is duur en bovendien zit je daarmee vast aan contracten. Niet genoeg omzet om personeel aan te nemen? Werk met gratis stagiaires.

Trust your gut. Als je geestdriftig en opgewonden wordt van je plan en er direct mee aan de slag wilt, heb je iets goeds te pakken.

7   Wees altijd bereid een stapje meer te doen en iets harder te lopen dan een ander. Dat betaalt zich uit.

Behandel anderen zoals je zelf behandelt wilt worden.

9   Laat je inspireren door je concurrenten maar wees geen copy cat.

10   Succes is ook imago. Als jij er niet in gelooft, zal een ander dat ook niet doen. Soms hoort een beetje bluffen daarbij.

11    Praat regelmatig met concurrenten en houd ze te vriend. Wees bereid bedrijfsgeheimen prijs te geven, maar zeg in een al te informele setting geen dingen waar je spijt van krijgt.

12   Dreams don’t work unless you do. Je plan kan nog zo goed zijn, als je je er niet voor inzet, gebeurt er niets.

13 Voel je niet te goed om als startende ondernemer gratis diensten of producten beschikbaar te stellen. Dat is geen zwakte maar een manier om ergens tussen te komen of bekendheid te krijgen.

14 Maak tijd vrij om met nieuwe ideëen te komen, bijvoorbeeld onder de douche of in de auto.

15   Social media kun je goed inzetten voor personal branding. Door gericht te posten creëer je een bepaald beeld van jezelf en bepaal je hoe anderen je zien.

16 Kruisbestuivingen kunnen tot de interessantste vondsten en samenwerkingen leiden. Stap daarom gerust op iemand af die je bewondert, iemand uit een andere branche, een BN’er of blogger en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

17   Netwerken is uitermate nuttig als je het goed aanpakt. Ga wel voorbereidend te werk. Bedenk je vooraf: wat is het voor feestje, wie komen daar, op wie stap ik af, wat wil ik te weten komen en welke indruk of boodschap wil ik achterlaten?

18   Vraag regelmatig om feedback. Kritiek is niet altijd fijn, maar tel tot tien en bedenk: ik vraag dit om er iets van te leren.

19   Bedenk bij social media wat je met je berichten wilt bereiken. Wees consistent. Plaats geen negatieve berichten, op negativiteit zit niemand te wachten bovendien levert het niets op.

20   Neem een accountant, maar controleer zelf wel alle financiële details.

21   Barterdeals zijn enorm handig, zeker voor jonge ondernemers of starters. Want waarom zou je geld uitgeven als dat niet nodig is? Elke dienst valt te barteren, zelfs de huur van een bedrijfspand.

22   Houd focus. Richt je op persoonlijke en zakelijke doelen en laat je niet afleiden. Houd je doel voor ogen en ga pas verder met nieuwe plannen als dat behaald is.

23   Onthoud dat je niet zakelijk en privé kunt pieken. Op één van de fronten moet je altijd inleveren.

24 Blijf je zelf uitdagen. Stel doelen en stel jezelf de vraag waar je als ondernemer bent over één, drie of vijf jaar.

25   Succes moet je vieren. Heb je een groot doel bereikt, trek een fles champagne open. Laat de Masterverjaardag van je bedrijf niet stilletjes voorbij gaan en vier elke mijlpaal.

Annic van Wonderen Ondernemen platform f
Masterclass Ondernemen, door Annic van Wonderen.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved