01-12-2014 - Tess

VOOR HET EERST EIGEN BAAS; BIANCA PORTIS (28) OVER HAAR PR-BUREAU PRSSKD

Platform F Bianca Portis

Na vier jaar in dienst besloot Bianca Portis (28) eind 2014 voor zichzelf te beginnen. Ze registreerde PR-bureau PressKid en ging van start. Op eigen kracht, het roer om, de knoop door, een sprong in het diepe. Bianca over haar keuze, haar freelancersbestaan en haar geluksmomenten als ‘eigen baas’.

Waarom heb je onlangs besloten voor jezelf te beginnen?
“Ik liep eigenlijk al een poosje rond met de gedachte iets anders te gaan doen. Maar wat? Wil ik bij een ander bedrijf gaan werken? Of wil ik voor mezelf beginnen? Het is moeilijk om een veilige basis en warm nest achter te laten, maar ik heb het toch gedaan. Na vier jaar met ontzettend veel plezier bij FUSE Communication gewerkt te hebben, vond ik het tijd om iets anders te gaan doen. Van de één op de andere dag dacht ik: ‘Bianca, fuck it! Ga je gewoon inschrijven bij de KVK en begin met freelancen. Gewoon doen.’ Het leven is te kort en met de gedachte dat ik altijd weer terug kan naar werken voor een vaste werkgever (financiële zekerheid), besloot ik de knoop door te hakken. Ik wil niet vijfenzestig zijn en mezelf altijd blijven afvragen hoe het zou zijn geweest als.. Ik heb nog geen hypotheek, geen vent (bestaan er nog leuke én betrouwbare mannen?), geen kinderen; een betere timing was er voor mij niet. En vooralsnog ben ik heel blij met deze beslissing. Er komen zo ontzettend veel leuke dingen op me af. Dat neemt overigens niet weg dat ik het nog steeds erg spannend vind.”

Wat zijn je huidige werkzaamheden/activiteiten voor PRSSKD (Press Kid)?
“Met ruim viereneenhalf jaar ervaring in de communicatie en PR zijn mijn huidige werkzaamheden eigenlijk niet anders dan voorheen bij FUSE. Ik werk als freelance PR Manager voor verschillende fashion en lifestyle merken of bedrijven. Voor hen zet ik PR-trajecten op, waaronder het schrijven en uitsturen van persberichten, het onderhouden van perscontact, het opzetten van evenementen, celebrity gifting en ben ik bijvoorbeeld ook social media content manager. Aangezien ik een duizendpoot ben en veel verschillende dingen leuk vind, pak ik klussen aan die voor mij nog spannend zijn. Ik wil uit die comfort zone en alles behalve iedere keer hetzelfde trucje uithalen.”

Hoe ziet een werkweek er bij jou uit?
“Ik heb overdag en in het weekend veel afspraken; brainstormsessies, pitches en meetings. In de avonduren zit ik doorgaans achter mijn laptop om nog te werken (plannen schrijven, presentaties maken, mail bijwerken, etc.). Op het moment dat je voor jezelf begint, heb je geen normale werkweek meer. Bijna alles wordt werk, want je bent er 24/7 mee bezig. Is het niet fysiek, dan is het wel in je hoofd. Doordat ik sneller met PRSSKD ben begonnen dan gepland en niet had verwacht dat het allemaal zo hard zou gaan, werk ik eigenlijk zeven dagen in de week. Toch zie ik het niet als werk, want ik doe iets dat ik ontzettend leuk vind. Wanneer ik een nieuwe opdracht binnen haal, geeft dat bovendien zoveel nieuwe energie. Daar doe je het voor.”

Waar werk je?
“Voorlopig werk ik vanuit huis. Ik vind het prettig en ik heb nog geen werkruimte nodig. Ik heb wel de mogelijkheid om hier en daar bij opdrachtgevers en vrienden op kantoor te zitten, maar dat is eigenlijk alleen maar onhandig. Op den duur hoop ik natuurlijk wel een eigen kantoorruimte te hebben, maar alles op zijn tijd.”

Wat is voor jou het grootste voordeel van eigen baas zijn?
“Zelf kunnen bepalen welke opdrachten je aanneemt en op die manier alleen voor klanten werken waarmee je een klik hebt. Een ontzettende belangrijke factor in PR. Is er geen klik, dan gaat dat alleen maar ten nadele van de samenwerking. Prettig is daarnaast de mogelijkheid je eigen werktijden te bepalen. Ik ben een harde werker en nooit vies geweest van overwerken, maar nu zijn al die overuren (en dat zijn er momenteel nogal wat) helemaal voor mezelf. Ik investeer in mezelf. Dat geeft zo’n goed gevoel.”

Zie je ook nadelen?
“Je bouwt niet automatisch een pensioen op, de boekhouding (al die bonnen..), factureren.. Er komt een hoop bij kijken, maar ik leer ook veel nieuwe dingen bij. Ik kom soms handen tekort, maar ook daar is altijd wel weer een oplossing voor.”

Wat zijn je plannen of ambities?
“Genoeg ambities, te weinig tijd. Voor nu wil ik vooral dat mijn eerste projecten goed verlopen en wil ik mijn website zo snel mogelijk af hebben. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk te kunnen groeien; met PRSSKD, als ondernemer, maar ook als mens.”

PRSSKD.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved