12-11-2015 - Tess

Carrière boven relatie

1f60dbf5672109b10f450e33c1b8e0c4

Je carrière belangrijker dan je relatie? Ruim vijftig procent van de Nederlandse vrouwen vindt van wel. Zo blijkt uit onderzoek verricht voor tijdschrift Marie Claire, naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van het magazine.

Marie-Claire liet onderzoek uitvoeren naar wat de vrouw van nu bezighoudt in vergelijking met 25 jaar geleden. Op de cover van het jubileumnummer prijken bekende sterke, slimme en stijlvolle vrouwen Neelie Kroes, Eva Jinek, Georgina Verbaan en Olcay Gulsen.

Hoofdredacteur Claudia Straatmans: “Vrouwen op hakken hebben de broek aan. Deze uitspraak hoort bij Marie Claire zoals Laurel bij Hardy, en Hepie bij Hepie. Vandaar dat we voor Marie Claire’s jubileumeditie een nummer hebben gemaakt vol femmes formidables: Neelie Kroes, Ayaan Hirsi Ali, minister Edith Schippers, Chantal Janzen, Georgina Verbaan en meer.”

Deze sterke, stijlvolle vrouwen trakteren alle leuke vrouwen van Nederland op hun belangrijkste levenslessen. En dat betaalt zich uit. Uit Marie Claire’s Grote Carrière-onderzoek (ook in dit nummer) komt als feit naar voren dat jonge vrouwen (25-30 jaar) meer verdienen dan mannen van hun leeftijd, omdat ze hoger opgeleid zijn dan mannen van dezelfde leeftijd.

Maar er is meer…
Veelgenoemde positieve veranderingen in het leven van de Nederlandse vrouw in de afgelopen 25 jaar zijn: meer zelfstandigheid, een carrière en emancipatie. 64 procent van de ondervraagden vindt dat vrouwen meer carrièrekansen wordt geboden. 51 procent denkt dat mannen en vrouwen meer gelijke kansen op de werkvloer worden geboden.

Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen vinden dat ruim 50 procent van de vrouwen hun carrière verkiezen boven hun relatie. Toch zijn er nog enkele hardnekkige obstakels te overwinnen. Zo denkt 48 procent dat moeder worden slecht is voor haar carrière. Een kwart van de mannen vindt het daarnaast logisch dat vrouwen geen topfuncties hebben, tegenover 1 op de 10 vrouwen.

Carrière is voor vrouwen dus belangrijker geworden, maar wat kan wel en wat kan niet? 5 procent van de vrouwen zou het bed delen met de baas om hogerop te komen, versus 11 procent van de mannen. 15 procent van de mannen vindt dat seks met een collega die een relatie heeft of getrouwd is moet kunnen, tegenover 7 procent van de vrouwen. Flirten is wel meer geaccepteerd, vrouwen (bijna 10 procent) en mannen (15 procent) gooien de charmes in de strijd op de werkvloer.

Wat willen we de aankomende 25 jaar nog bereiken? Reizen (42 procent) en geld (39 procent) staan hoog op de agenda. Qua relaties zijn vrouwen sterker van mening nog steeds in dezelfde relatie te zijn dan mannen (82 procent versus 76 procent). Mannen zijn dan ook duidelijk sterker van mening dat de kans op een affaire aanwezig is: 16 procent (mannen) tegenover 9 procent (vrouwen).

Het onderzoek is afgenomen onder 1000 mensen: 500 mannen en 500 vrouwen.

Foto: Pinterest

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved