14-04-2015 - Tess

UP & COMING: ILLUSTRATRICE CHARLEY AMBAGTSHEER

Charley Illustratrice

De creatieve sector bruist van het opkomend talent dat wij bij Platform F maar al te graag omarmen. Tekstschrijvers, fotografen en illustratoren, zoals Charley Ambagtsheer (29). De illustratrice is bij Cirqle verantwoordelijk voor de social media / blogger relations en runt daarnaast een eigen webshop waar ze handmade illustraties en sieraden verkoopt. Via haar blog Charleycristine.com en Instagram deelt Charley haar liefde voor illustreren. We spreken de Amsterdamse over haar grote passie, waar ze elk vrij moment aan besteed en waar steeds vaker professionele opdrachten uit voortvloeien.

Wanneer ben je begonnen met illustreren?
“Al vanaf jongs af aan teken ik. Pas tijdens mijn studie op Academie Artemis heb ik echt mijn eigen stijl ontwikkeld en durfde ik meer.”

Wat is jouw signatuur?
“Je kunt mijn werk herkennen aan poppetjes met een cartoonesk gezichtje en een pruilmondje. Mijn stijl is vrouwelijk en fijn. Maar als ik voor een klant teken, kan dit nog wel eens veranderen. Ik maak veel gebruik van pastelkleuren.”

Hoe ga je te werk? Teken je bijvoorbeeld nog alles met de hand?
“Dat verschilt per opdracht. Ik teken of alles met de hand of alles met een pennetje op mijn i-Pad. Ik teken meestal eerst met een dik potlood, daarna met fineliner en dan stiften.

Charley IllustratriceWanneer ontdekte je dat je er ook je werk van kon maken?
“Ik denk dat ik ongeveer drie jaar geleden voor het eerst een betaalde opdracht kreeg.”

Kun je er volledig van leven?
“Nee dat kan niet, maar ik vind mijn werk bij Cirqle ook veel te leuk en ik kan mijn baan en illustreren gemakkelijk combineren.”

Voor wat voor soort opdrachtgevers heb je zoal gewerkt?
“Ik heb flink wat pagina’s voor het tijdschrift Fashionista getekend, binnenkort komt er werk van mij op de C&A website en voor Fab. heb ik ook wel eens illustraties gemaakt.”

Hoe weten die opdrachtgevers jou te vinden? Pleeg je acquisitie of vinden ze jou via blog en social media?
“Ik word via mijn blog gevonden. Tegelijkertijd komen veel opdrachten via via binnen en ontmoet ik vaak interessante mensen op events.”

Heb je veel concurrentie?
“Het lijkt wel alsof er steeds meer mensen bijkomen die illustreren maar je ziet ook dat iedereen een duidelijk eigen stijl heeft.”

Charley Illustratrice (2)Hoe profileer en onderscheid je jezelf?
“Door een duidelijke stijl te hebben. Als ik voor mijzelf teken, dingen die ik vaak op mijn Instagram (@Charleyloves) plaats, gebruik ik bijvoorbeeld vaak humor en sarcasme.

Wat hoop je nog ooit met illustreren te bereiken?
“Op dit moment ben ik bezig met een boek over mijn ervaringen toen ik nog bij één van de grootste modebedrijven werkte (de naam mag ik nog niet zeggen). Het worden korte verhalen met heel veel illustraties. Als dit zou aanslaan, zou ik wel een vreugdedans doen.”

Is er iets wat je jong talent mee wil geven?
“Maak werk waar je zelf echt achter staat, ook al vinden sommige mensen het niet altijd mooi. Iedereen heeft altijd wel een mening over van alles. Lekker niets van aantrekken. Tenzij je voor een opdrachtgever werkt natuurlijk, dan moet je je eigen stijl wel eens buigen.”

Gouden tip?
“Lekker veel tekenen tot dat je je eigen stijl hebt gevonden. Niet bang zijn om te falen (dat is denk ik het grootste obstakel) en er vooral veel plezier in hebben.”

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved