03-03-2015 - Tess

Up & Coming: modefotografe Fleur Bult

Modefotografie Fleur Bult (14)

Ze is krap twee jaar bezig, maar mag merken en magazines variërend van Wrangler tot PUPMAG al tot haar opdrachtgevers rekenen. Aan ambitie bovendien geen gebrek. Als freelance modefotograaf weet Fleur Bult (27) precies wat ze wil: haar horizon verbreden en internationale klussen binnenhalen, zodat ze bladen als Muse, The Gentlewoman en L’Officiel Paris ook ooit aan haar lijstje kan toevoegen. Platform F spreekt Fleur over haar signatuur, werkwijze en toekomstplannen.

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb aan de Kunstacademie gestudeerd in Den Haag. Ik heb eerst een opleiding Beeldende Kunst gedaan en daarna nog de opleiding modefotografie.”

Hoe lang ben je al werkzaam als fotograaf?
“Na mijn opleiding ben ik stage gaan lopen bij fotograaf Jouke Bos en veel gaan assisteren. Een erg leuke periode waarin ik ook al voor mijzelf werkte en zo nu en dan in opdracht via PUP creative agency. Twee jaar geleden besloot ik volledig voor mijzelf te beginnen.”

Waar blink jij in uit?
“Ik leg veel gevoel in mijn fotografie. Mijn stijl is natuurlijk, puur oprecht en intiem. De modellen, die ik fotografeer, wil ik zoveel mogelijk neerzetten zoals ze zijn. Ik probeer zo weinig mogelijk artificieel licht en Photoshop te gebruiken, want mijn stijl is sterk verhalend en ik wil mensen meenemen in de sfeer van het verhaal. Men moet het geloven. Ik haal dan ook veel inspiratie uit (cult)films.”

Ben je volledig zelfstandig?
“Ik ben freelancer, maar word gerepresenteerd door Eric Elenbaas. Zij doen acquisitie voor mij; een fijne samenwerking. Er zitten acht andere fotografen bij Eric Elenbaas. Dat is prettig, omdat je met zo weinig mensen veel intensiever kunt samenwerken dan bij een agentschap met meer fotografen. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Dat is één van de redenen waarom ik voor dit agentschap gekozen heb.”

Voor wie werk je zoal?
“Ik werk onder meer voor Wrangler, Amatør, Aurate NYC, Lovers&Drifters, Mimi et Toi, i-D, Waves&Wings, Onitsuka Tiger, Marie Stella Maris, Yen en PUPMAG.”

Voor/met wie heb je zoal gewerkt?
“Er staan nog veel interessante projecten op de planning voor nieuwe toffe merken en magazines waar ik helaas nog niks over kan vertellen maar als je mijn website en Instagram in de gaten houdt, zal je dat voorbij zien komen. Zo ben ik vorige maand ook een maand in Australië geweest en heb daar samengewerkt met Australische magazines. Het resultaat hiervan zal binnenkort gepubliceerd worden.”

Voor/met wie zou je nog willen werken?
“Poeh! Dat zijn er nog zoveel! Ik ben pas krap twee jaar bezig. Ik heb nog een grote dream list van opdrachtgevers waar ik en mijn agentschap mee bezig zijn. Daar zitten ook buitenlandse opdrachtgevers tussen. In Parijs en New York zijn bijvoorbeeld supermooie merken en magazines gevestigd. Prachtige magazines zoals Rika, Muse, The Gentlewoman. L’officiel Paris staan dan ook hoog op mijn lijst. In de toekomst zou ik er nog graag een buitenlands agentschap bij willen, zodat ik in het buitenland meer opdrachten kan krijgen en klussen bij magazines kan krijgen, die ik ambieer.”

Heb je een voorbeeld binnen de fotografie?
“Ik vind het werk van Tim Barber erg tof, ook een fotograaf die dicht bij zichzelf blijft. Ik kan mij goed vinden in zijn pure, oprechte en ongedwongen stijl. Ik vond zijn campagnes voor Urban Outfitters altijd erg goed en sferisch heel sterk. De stijl van Annemarieke van Drimmelen is ook prachtig. Ze fotografeert altijd op schitterende locaties in Amerika met sferisch zacht licht, geweldige styling en goede modellen. Alles klopt bij haar.”

Hoe vind je het om zelfstandig te zijn?
“Eigen baas zijn is super fijn. De meeste fotografen zijn freelancer. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Het freelancen past erg goed bij mij. Het leuke eraan is dat je voor veel verschillende opdrachtgevers werkt en vaak nieuwe mensen ontmoet. Je reist veel en je weet nooit wat er op je pad komt. Het is verrassend en uitdagend.”

Waar werk je?
“Shoots zijn op locatie of in de studio. De postproductie vindt thuis plaats. Ik heb een fijn huis met een fijne werkkamer waar ik goed kan werken. Soms zoek ik een fijne lunchplek in Amsterdam om te werken. Ik woon zelf vlakbij het Scheepvaartmuseum, dus ik zit vaak bij Vinnie’s Deli, De Ysbreeker en Lloyd Hotel. Vinnie’s Deli is meer een plek waar ik afspreek met opdrachtgevers of mensen waar ik mee samenwerk. De Ysbreeker en het Llyod Hotel zijn gewoon fijne plekken om te werken.”

Een greep uit het Fleur’s portfolio..

Modefotografie Fleur Bult (6)

LINK magazine

  Modefotografie Fleur Bult (9)

Waves&Wings

Modefotografie Fleur Bult (10)Modefotografie Fleur Bult (12)

Amatør

Modefotografie Fleur Bult (11)

Modefotografie Fleur Bult (13)

Modefotografie Fleur Bult (8)
Campagne voor een New Yorks sieradenmerk (in Nyc geschoten)

Modefotografie Fleur Bult (1) Modefotografie Fleur Bult (3)Modefotografie Fleur Bult (7)

Vrij werk

Meer Fleur Bult?Bezoek haar portfoliowebsite: www.fleurbult.nl
Of volg Fleur op Instagram: @fleurbult

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved