16-02-2015 - Tess

Dag droombaan: journaliste Nicole Gabriëls (32) over haar freelance carrière

Nicole Gabriels 2 teaser

Nicole Gabriëls (32) had jarenlang een (droom)baan bij Beau Monde. Toch besloot ze begin 2013 voor zichzelf te beginnen als freelance journalist/redacteur. Dankzij haar journalistieke kwaliteiten, waardevolle netwerk en een flinke portie geluk mag ze al twee jaar talloze magazines als Beau Monde, Grazia en Veronica Magazine tot haar opdrachtgevers rekenen. Carrière en gezin (ze heeft twee dochtertjes) gaan sindsdien alleen maar beter samen. Bovendien gaan de zaken zó goed dat ze zichzelf onlangs haar eerste Chanel tas cadeau deed. Aan Platform F vertelt Nicole alles over haar freelance carrière als bladenmeisje.

Hoe ziet je loopbaan er tot dusver uit?
“Ik studeerde Journalistiek in Tilburg en wist al vroeg in de opleiding dat ik terecht wilde komen bij glossy vrouwenbladen. Mijn stage liep ik bij ELLE en ELLEgirl in Amsterdam. Ik studeerde af in het specialisme Tijdschrift-Bladen Maken en werd, met mijn diploma op zak, geselecteerd voor Sanoma Media’s Talent Development Program. Met vier anderen mocht ik twee jaar lang een interne opleiding volgen en kreeg ik workshops van verschillende hoofdredacteuren. Die jaren werkte ik bij o.a. Viva, Celebrity Magazine, Break Out! en Ariadne at Home. Tegen het einde van de opleiding solliciteerde ik bij Beau Monde, het magazine waar ik zeven geweldige jaren beleefde. Ik interviewde bekend Nederland en mocht de aardbol rondvliegen voor onderonsjes met bijvoorbeeld Beyoncé, Tom Cruise en Victoria Beckham. Onnodig te zeggen dat ik het er nogal naar mijn zin had.”

Wat deed je besluiten om voor jezelf te beginnen?
“In februari 2013 ben ik voor mezelf begonnen. Ik werkte lang naar dit punt toe. Verknocht aan Brabant bleef ik al die jaren in Den Bosch en omstreken wonen, maar na verloop van tijd begon de pittige reistijd op te breken. Weifelend en twijfelend was ik zo een paar jaar verder, want hé, een baan bij Beau Monde zeg je niet zomaar op. Maar toen werd mijn eerste dochter geboren. En voelde ik aan alles: ik kan en wil niet meer vier uur treinen per dag. Inmiddels heb ik een tweede dochter gekregen. Zij is geboren in het jaar waarin ik startte als freelancer.”

Hoe ziet een werkweek er nu uit voor jou?
“Ik werk ongeveer vier dagen per week. De ‘girls’ gaan op vaste dagen naar het kinderdagverblijf en naar hun opa’s en oma’s. Mijn interviews plan ik zoveel mogelijk op die momenten, maar heilig is het niet. Als ik Katja Schuurman mag interviewen op een dag waarop ik eigenlijk al twee deadlines heb, plan ik er omheen. En zorg ik dat ik kan. Want ik zeg niet graag ‘nee’ tegen opdrachtgevers. Meestal rijd ik voor interviews en fotoshoots twee of drie dagen per week naar Amsterdam (per auto tegenwoordig, de trein heb ik afgezworen) en op de andere dagen werk ik ze thuis uit of probeer ik nieuwe opdrachten binnen te halen.”

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
“Mijn bijna tien jaar redacteurschap binnen Sanoma Media heeft me fijne contacten opgeleverd. Het is ook geluk hebben dat veel van die contacten inmiddels zijn uitgewaaierd naar bladen waarvoor ik graag schrijf. Hen mail ik ideeën voor interviews, reportages en human interest stukken. En de band met Beau Monde is nog steeds heel warm.”

Voor wie werk je zoal?
“Ik mag onder meer Beau Monde, Grazia, Flair, Veronica Magazine, Happy in Shape, Gooisch Magazine en verschillende interieurbladen tot mijn opdrachtgevers rekenen. Tachtig procent van mijn klussen bestaat uit grote interviews, met bekende en minder bekende mensen.”

Wat is het grootste voordeel van eigen baas zijn?
“Joh, heb je even? Ik vind het heerlijk dat ik mijn dochters nu zelf naar het kinderdagverblijf en school kan brengen. Dat ik daarna op mijn dooie akkertje boodschappen doe bij de Appie en rond een uur of tien achter mijn laptop kruip. Bij mooi weer werk ik op de veranda in de tuin en als het hartje zomer is, begin ik vroeg met schrijven en eindig ik mijn werkdag rond een uur of vier. De meisjes ophalen, barbecue aan (dit laatste tot groot genoegen van vriendlief). Ik ben meer thuis, ben flexibeler als één van de twee meiden een keer ziek is en oh ja, het mogen werken in joggingbroek moet niet onderschat worden.”

Zijn er ook nadelen?
“Natuurlijk. Er is altijd onzekerheid. Sinds mijn start krijg ik mooie opdrachten, maar ik ben me ervan bewust dat het zomaar kan omslaan. In de wereld van tijdschriften is het niet alleen een kwestie van aardig kunnen schrijven. Een portie geluk is hard nodig. Opdrachten moeten je gegund worden en sinds de crisis zijn ‘we’ (journalisten) nogal met veel.”

Kun je iets zeggen over verschil in verdiensten?
“Ik heb voor mijzelf een bedrag bepaald wat ik graag per maand wil verdienen. Daarvan zet ik de helft opzij voor belasting, pensioen en arbeidsongeschiktheid en de andere helft gaat naar de en/of-rekening van mij en mijn vriend. Af en toe vind ik dat ik iets extra’s verdien. Voor een artikel verdiepte ik me een tijd terug in vrouwen die authentieke, vintage Chanel tassen verkopen. En tja… het was de kat op het spek binden: nog voor ik mijn laptop kon dichtklappen, mailde ik al met een van hen over de aankoop van een heuse 2.55 mini. Ik had die maand een recordaantal opdrachten binnengesleept, werkte alle dagen plus de avonden en vond dat ik het enórm verdiende. Geen moment spijt van gehad.”

Hoe combineer je je freelance carrière met je kids?
“Ik werk op de dagen waarop zij naar school/kinderdagverblijf gaan. En ik heb inmiddels geïnvesteerd in het vinden van lieve oppassers in de buurt, want het kan zomaar voorkomen dat ik op zondag nog dacht die week thuis te werken en op maandag alles wijzigt. Die variatie vind ik heel fijn.”

Is moederschap en een carrière combineren gemakkelijker geworden nu je eigen baas bent?
“Zeker! Voorheen was het mijn vriend die twee keer per dag naar het kinderdagverblijf reed, nu delen we die ritten. En eten we ’s avonds met z’n vieren aan tafel. Dat is wel eens anders geweest… In drukke tijden werk ik in de avonden door, als mijn dochters op bed liggen. Tijdens normale weken ga ik op woensdag en vrijdag lekker met ze naar de speeltuin of de stad in.”

Wat maakt jou zo goed in je vak? / Hoe lukt het je zoveel opdrachten binnen te slepen?
“Heel veel schrijven. Mazzel hebben. En investeren in je vak. Niet per se met geld, ik heb het meer over tijd. Het helpt bijvoorbeeld als je goede contacten onderhoudt met managements. Zo krijg je misschien net iets eerder een interview geregeld. Tijdens mijn eerste echte baan, bij Beau Monde, werd ik nogal in het diepe gegooid door mijn hoofdredacteur, John Lukken. Vond ik toen eng, nu ben ik daar heel blij mee. Want wat hij mij leerde, was fotoshoots van A tot Z regelen: het interview, maar ook de locatie zoeken, de fotograaf boeken, de stylist briefen en er op de dag van de shoot bij zijn om alles te regelen. Bij Beau Monde zijn redacteuren veel meer dan schrijvers achter een bureau en die ervaring werkt nu in mijn voordeel.”

Heb je een tip voor iedereen die wil doen wat jij doet?
“Niet opgeven als je ideeën instuurt en nul op het rekest krijgt. Het hoort erbij. Volgende keer beter. En elke maand geld opzij zetten voor mindere tijden.”

Heb je nog wilde plannen nu je eigen baas bent (projecten die je altijd al op wilde pakken)?
“Ik vind het heel fijn zoals het nu gaat dus vooropgesteld: ik houd dit heel graag vast. Voor over pak ‘m beet tien jaar hoop ik dat ik mij nog meer heb gespecialiseerd in interviews. En dat er weer ruimte is bij bladen om flink uit te pakken met tekst. Met ‘fly on the wall’ reportages waarvoor je als journalist gerust een halve of hele dag op pad gaat met de interviewkandidaat. Nu krijg je als schrijver van een stuk vaak niet langer dan drie kwartier die je uiteindelijk uitwerkt tot een verhaal van 1750 woorden. Ik zou het te gek vinden als die ruimte er weer komt.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved