21-04-2015 - Eva

Een eigen PR-bureau: Melanie Bosveld over Kult&Ace

Melanie Bosveld Kult & Ace

Al vanaf haar middelbare school liep Melanie Bosveld (36) rond met een lijstje aan droomklanten. Die streept ze nu langzaam allemaal af met haar eigen PR-bureau Kult&Ace. Daar was weliswaar eerst twaalf jaar ervaring in het vak voor nodig, zowel als vaste werknemer en als freelancer, maar inmiddels betaalt dit zich ruimschoots terug in succes en enthousiaste klanten zoals PUMA, Mountain Dew (PepsiCo) en de gloednieuwe aanwinst Nachtburgemeester Amsterdam.

Je werkte voor de grootste multinationals. Waarom wilde je toch voor jezelf beginnen?
“Ik wilde het liefst gelijk na mijn studie al voor mezelf beginnen, maar ik vond dat ik toen nog niet genoeg ervaring en kennis had. Dus nam ik bewust andere (vaste) banen aan, zoals bij een reclamebureau. En mijn laatste jaren in vaste dienst heb ik bij een PR Bureau gewerkt, waar ik voor grote klanten werkte zoals Asics, Heineken en Unilever. Dit was heel leerzaam en leuk. Maar na het zoveelste geurtje en wasmiddel was ik er wel klaar mee. In PR moet je producten of diensten in de spotlights krijgen en dat gaat het beste als je iets zelf ook tof vindt. Dus na twaalf jaar ervaring te hebben opgedaan, besloot ik om zelf een PR-bureau op te zetten. Ik ben eerst voorzichtig begonnen als freelancer, maar dat ging al snel zo goed dat klanten zeiden; ik wil dat jij mijn vaste PR-bureau wordt.”

Was het een grote stap van freelancer naar zelfstandig ondernemer?
“Midden in de crisis besloot ik mijn eigen bureau op te zetten en iedereen zei: Wat doe je?! Maar ik had er alle vertrouwen in. In het begin werkte ik vanuit mijn huis en toen ik eenmaal genoeg geld bij elkaar had verzameld, dacht ik: ik kan nu óf een wereldreis gaan maken óf een pand gaan zoeken. Dat werd dus het tweede. Ik had me voorbereid op drie maanden brood met pindakaas eten, maar dat is nooit aan de orde geweest. Steeds meer mensen wisten me te vinden, grotendeels door het netwerk dat ik de afgelopen jaren heb opgebouwd. En mijn eigen ‘scene’, mensen die ik veelal kende door het uitgaan vroeger, kwam nu heel goed van pas. Tip: ga veel uit, dan ontmoet je veel mensen! (lacht) Mensen waar ik vroeger mee op de dansvloer stond, kom ik nu tegen op de werkvloer.”

Wat maakt Kult & Ace uniek?
“We zitten altijd iets onder de mainstream en werken graag met vernieuwende urbanite merken en mensen, zoals de limited edition van PUMA of de foto-expositie van een jong talent als Ali Mousavi. We dragen veel liefde voor het ondernemerschap en met name jonge start-ups. Qua klanten probeer ik zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Ik heb wel eens grote spelers afgewezen. Zo werden we onlangs benaderd door een hele grote datingsite, een soort Second Love. Dus liefde naast je liefde. Maar daar sta ik gewoon niet achter, dus uit ethische redenen heb ik dat afgewezen. Soms spelen we merken door naar andere PR-bureaus. Elkaar iets gunnen in dit vak is heel belangrijk en dit was vanaf het begin onze filosofie. Ik merk dat dit nu ook echt terugkomt, dat is natuurlijk een leuke extra.”

Wie hopen jullie aan te spreken?
“We richten ons op de stedelijke twintigers en dertigers die zich voornamelijk in de Randstad bevinden. Veel merken en multinationals willen die bereiken, maar slaan daarin de plank mis. Het lijkt een onbereikbare groep met eigen rituelen, trends en codes, vandaar ook de ‘kult’ in onze naam. En ‘ace’ staat voor de ‘influencer’, dus mensen met een eigen ‘desirable specialisme’ en de bijbehorende volgersgroep. Jongeren buiten de Randstad kijken uiteindelijk toch op naar deze groep en bekende mannen zoals Dio of Jim Aasgier van Yellow Claw. Wat doen ze en wat trekken ze aan? Daarom koppelen we regelmatig merken aan deze bekende namen.”

Hoe zou jij jezelf als baas omschrijven?
“Positief en relativerend. Je hoort wel eens verhalen van terrorbazen in de fashion en PR, maar zo zie ik mezelf niet. Ik heb wel eens mensen laten gaan omdat ze niet up to standards waren, maar dat leg ik ze dan ook eerlijk uit. Je hoeft geen bitch te zijn om zakelijk over te komen. Autoriteit maakt me heel ongelukkig, vandaar dat ik me in mijn eigen bedrijf ook niet zo autoritair opstel.”

Vind je het makkelijk om baas te zijn?
“Mijn team bestaat inmiddels uit zes mensen en je werknemers aansturen is echt een vak apart. Dit kost veel tijd en sturing. Daarom heb ik iemand aangenomen als interne coördinator, zij zorgt voor het reilen en zeilen op het kantoor, omdat ik veel op pad ben en me op de grotere lijnen moet focussen. Dit kan ik overigens elke zelfstandig ondernemer aanraden die heel erg aan het groeien is. Zo kun je jezelf namelijk vrijspelen voor andere taken, zoals de groei van het bedrijf en de strategie. Anders blijf je vastzitten.”

Hoe zorg je voor voldoende opdrachtgevers?
“Vanaf de middelbare school wist ik al dat ik dit wilde doen en had ik een wensenlijstje gemaakt van klanten voor wie ik wilde werken. Het is een enorme luxe dat ik tot nu toe nog nooit acquisitie heb hoeven doen, maar binnenkort ben ik dat wel van plan. Ik heb een wensenlijstje voor de komende tijd. En dat betekent: mind on the goal, visualiseren waar je heen wilt en keihard knallen. Het is misschien suf, maar op Pinterest creëer ik mijn eigen moodboard van dingen die ik graag wil bereiken, zowel materialistisch als niet-materialistisch. Dit verschilt van een nieuw huis tot een nieuwe klant. Halen we straks een grote klant niet binnen? Jammer, maar daar kan ik niet wakker van liggen. Dan ga ik juist voor een nóg grotere klant.”

Tips voor startende ondernemers?
“Maak een duidelijk plan voor jezelf en visualiseer waar je precies heen wilt. Zorg altijd voor een plan B of C en wees voorbereid op de eventuele risico’s. Als het onverhoopt mis of minder goed gaat, wees dan bereid om tijdelijk in een bar te werken of een bijbaantje te nemen. En je moet een beetje ballen hebben; niet zeuren, het is gewoon hard werken.”

unnamed

Meer Melanie of Kult&Ace?
Instagram: Melanie_kultandace en Kultandace_ams
Facebook: www.facebook.com/kultandace

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved