16-02-2015 - Eva

Fact check: hoe ongezond is suiker?

Niets heerlijker dan een grote pot drop op je bureau en je al werkend van de ene sugar high naar de volgende snoepen. Heel gezond is het alleen niet en extra productief word je er ook niet door. Maar hoe ongezond is suiker nu precies? Is het verslavend en wat doet het met je huid en je gewicht? Eva in gesprek met diëtiste Gaby.

Dat suiker geen hoge plek verdient in een gezond dieet weten we allemaal. Toch laten we onze sugar cravings maar moeilijk onbeantwoord en vergrijpen we ons -tegen beter weten in- regelmatig aan zoetigheden. Maar.. de ene suiker is de andere niet. Diëtiste Gaby Herweijer van Voedingplusadvies onderscheidt de feiten van de fabels.

38c98e2d8ef582654d620ad03ca2a2e3

Natuurlijke suikers zijn niet slecht voor je
“Wij kennen ‘gewoon’ suiker als het bekende tafelsuiker (ook wel: rietsuiker of kristalsuiker) of onder de naam sucrose. Maar sucrose is slechts één van de vele suikers. Sterker nog, alle koolhydraten bestaan uit ketens van suikers. Alle koolhydraten uit aardappelen, brood, rijst, pasta, peulvruchten, melkproducten, fruit, tafelsuiker, koek, gebak , snoep, sapjes en frisdranken worden afgebroken tot glucose, fructose en galactose. Fructose en galactose worden vervolgens weer omgezet tot glucose, wat we nodig hebben als primaire energiebron (voor onze hersenen, maar ook voor het sporten). We hebben koolhydraten dan ook nodig om in onze glucosebehoefte te voorzien. Wanneer deze koolhydraten zijn afgebroken tot glucose, kan je lichaam geen onderscheid meer maken tussen een glucosemolecuul uit tafelsuiker of een glucosemolecuul uit fruit.

Natuurlijke suikers zijn niet per se slecht voor je. Net zoals koolhydraten of gewoon suiker niet per se slecht voor je zijn. Maar een te veel aan suiker, een te veel aan honing en een te veel aan fruit is slecht voor je (zie ook van suiker wordt je dik). In gerechten tafelsuiker voor honing vervangen maakt het niet gezonder. Suiker blijft suiker.”

2 Suiker past niet in een gezonde levensstijl
“Dé reden waarom we fruit moeten eten en geen tafelsuiker, is omdat fruit (en brood en volkoren pasta en rijst etc.) óók heel veel andere nuttige voedingsstoffen bevatten zoals vezels, vitaminen en mineralen. Tafelsuiker levert ons daarentegen ‘loze’ calorieën; oftewel het levert ons wél calorieën, maar verder niks nuttigs. Met onze dagelijkse voeding krijgen wij genoeg koolhydraten binnen om af te breken tot glucose. Op die manier krijgen we dus eigenlijk al ‘suiker’ binnen. Tafelsuiker hebben we absoluut niet nodig. Het is niet voor niets dat de World Health Organization (WHO) de aanbevelingen voor toegevoegd suiker omlaag wil brengen. ‘Helemaal niet’ is alleen een beetje kort door de bocht. Met af en toe een stukje taart op een verjaardag of een glas sinaasappelsap is er echt geen man over boord.”

3 Suiker maakt dik
“Je komt in gewicht aan als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt. Koolhydraten (en dus suikers) leveren 4 kcal per gram. Te vergelijking: vet levert 9 kcal/gram, alcohol 7 en eiwitten ook 4. Een teveel van glucose(suiker) in het bloed wordt in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en in de spieren. Maar bij een overmaat aan glucose wordt het omgezet en opgeslagen als vet. Suikers leveren dus calorieën en kunnen daarmee net zo goed bijdragen aan gewichtstoename als alle andere koolhydraten of andere macronutriënten (vet, alcohol, eiwit). Suiker wordt echter alleen omgezet in vet, als we te veel energie binnenkrijgen.

Belangrijk: Langdurig en overmatig suikergebruik in de vorm van toegevoegde en/of snelle suikers (tafelsuiker, witbrood, witte pasta, witte rijst, koek, frisdranken en vruchtensappen) geeft wél een hoger risico op overgewicht en tandbederf. Maar dat doet langdurig en overmatig noten (noten = (gezond) vet = 9 kcal/gram) gebruik ook! Hier geldt dus: nee, van suiker word je niet dik. Van te véél suiker wordt je dik.”

4 Suiker veroudert de huid
“Welnee! Er is nergens aangetoond of bewezen dat glycose ervoor zorgt dat je rimpels krijgt. Wel zou je andersom kunnen redeneren; voedingsmiddelen als vis, (groene) groenten, noten, volkoren granen en fruit zorgen ervoor dat onze huid mooi blijft. Je kunt je voorstellen dat mensen die een ongezond voedingspatroon hebben met veel tafelsuiker, minder van bovengenoemde gezonde voedingsmiddelen eten en daarom een slechtere huid hebben. Maar niet vanwege suiker an sich.”

5 Suiker is verslavend
“Een echte suikerverslaving bestaat niet. De WHO heeft criteria ontwikkeld waaraan een stof moet voldoen, voordat deze een verslavende stof genoemd mag worden. Hiervan is bijvoorbeeld wel sprake bij roken en (overmatig) alcoholgebruik maar niet bij suiker. Was suiker verslavend geweest, dan zouden mensen ook verslaafd kunnen raken aan fruit, vanwege de fructose. Gezien 90% van de Nederlanders niet voldoende fruit (twee stuks per dag) eet, komen we nog niet in de buurt.

Fysiologisch gezien bestaat suikerverslaving dus niet, maar het houden van zoete producten wel. Logischer is dat het op een geestelijke verslaving lijkt, net als gokken. Het geeft je (kort) een fijn gevoel, maar daarna heb je er spijt van. Dus een feit is wel dat suiker, eenmaal verpakt in lekker eten en drinken, onweerstaanbaar is. Op die manier krijg je er gemakkelijk te veel van binnen.

Afkicken is dan ook niet echt nodig. Probeer te beginnen met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers en eet regelmatig verspreid over de dag producten als noten, volkoren granen, fruit, melkproducten, veel groente en drink water, koffie of thee (zonder suiker). Je moet ervoor zorgen dat je geen honger en trek krijgt, hierdoor wordt het gemakkelijker om niet naar een zoete snack te grijpen.”

6 Zoetstoffen zijn gezonder dan suiker
“Over zoetstoffen is het laatste woord nog niet gesproken. Uit de grote, goede onderzoeken blijkt keer op keer dat aspartaam (in normale hoeveelheden) niet gevaarlijk is. Maar we hebben er niks aan in ons lichaam. Ik ben geen voorstander van beide. Het blijft iets dat we niet nodig hebben. Je wilt het liefst zo puur en onbewerkt eten en drinken, met voedingsmiddelen die iets goeds doen voor ons lichaam. Aspartaam doet ons niks goeds (maar ook niet per se iets kwaads). Drink liever je eigen water met een smaakje door er bijvoorbeeld citroen en/of munt aan toe te voegen. Kleine kanttekening: als jij overgewicht hebt en gewone frisdrank drinkt, dan zijn de gevolgen van het overgewicht veel gevaarlijker dan dat je frisdrank-light met aspartaam gaat drinken en minder gaat wegen.”

Foto’s: Pinterest

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved