10-11-2014 - Tess

PRO-FILE: HILMAR MULDER

Hilmar Mulder Platform F Interview

Platform F levert dagelijks een flinke dosis inspiratie, hapklare tips en handige freelance facts, maar is daarnaast vooral ook een spreekbuis voor influencers en professionals uit het medialandschap. In Pro-file vertellen zij over het reilen en zeilen in de mediawereld en delen ze hun ervaringen, inzichten en praktische tips.

Voor onze eerste Pro-file zijn we op bezoek bij Hearst Magazines voor een gesprek met ELLE hoofdredacteur Hilmar Mulder. Sinds deze zomer zwaait zij de scepter op de redactie van de succesvolle, 25-jarige modetitel en met zo’n twintig jaar magazine-ervaring kent Hilmar het mode-mediawereldje op haar duimpje. We spreken de bladenexpert over haar overgang van Grazia naar ELLE, de toekomst van bladen maken en het toenemende belang van freelancers.

Na 15 jaar Hoofddorp staat jouw kantoor opeens in hartje Amsterdam. Hoe is de overgang van Grazia naar ELLE verlopen?
“Grazia in de markt zetten, was een ongelooflijk mooi avontuur. Grazia was echt mijn kindje, daarom heb ik het ook zeven jaar lang gedaan. Toch ben ik altijd weer op zoek naar een nieuwe prikkel. Voor een half jaar ben ik naast hoofdredacteur Grazia digital hoofdredacteur van de vrouwensites van Sanoma geweest,, wat aangeeft dat mijn vizier al open stond. Toen de mogelijkheid van ELLE voorbij kwam, dacht ik meteen ‘Jaaa, dit wil ik!’. Deze functie was voor mij alles waar het voor mij ooit om begon, namelijk honderd procent mode. Bij Grazia hanteerden we een sandwichformule en draaide het ook om celebs, terwijl dat nooit een persoonlijke interesse van mij is geweest. Ik heb het uiteraard in al die jaren wel eigen gemaakt, maar mijn hart heeft altijd bij de mode gelegen. Gelukkig kan ik heel goed knoppen omzetten. De laatste weken bij Grazia draaiden om afronden en afbouwen, daarna een weekje vrij, gevolgd door een absolute brainwash op de internationale redactie in Parijs en sinds begin juni is het 24/7 ELLE.”

Waarom denk je dat jij de baan hebt gekregen?
“Ik denk dat ik een zeer door de wol geverfde hoofdredacteur ben, met modehart en digitale ambities. Dat maakt dat ik een hoofdredacteur 2.0 of misschien wel 3.0 ben. ELLE is niet alleen print en heeft een fantastisch online platform waar we ons voor een groot deel op richten en ik denk dat je dat heden ten dage ook heel serieus moet nemen. Het draait niet alleen om je magazine. Je hebt een fantastisch merk in handen waar je heel veel mee kunt. Denk aan het ELLE Festival, de ELLE style awards..”

2. Quotes Hilmar Mulder

Hoofdredacteur bij ELLE, een droom voor vele meiden. Was dat bij jou ook zo?
Niet in de zin dat ik daar vroeger van droomde. Dat leek een soort van onmogelijk. Ik heb mijn carrière nooit uitgestippeld, maar ik ben wel steeds weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na mijn afstuderen, ben ik één jaar gaan freelancen, voordat de chef mode van Yes Magazine bij Sanoma (toen nog Spaarnestad) vroeg of ik vast in dienst wilde komen werken. Ik dacht ‘Laat ik het eens een jaar proberen’, maar na een maand was ik al om. Wat me vanaf het begin aansprak, was het teamgevoel; met z’n allen iets creëren en aan het eind iets tastbaars in handen hebben. Of dat nu bij Yes, Viva, Cosmopolitan, Grazia of ELLE is. Geen enkele functie was vooraf bedacht of gepland, maar waar ik kansen zag, heb ik ze genomen. Ik heb nooit gewacht tot mensen me vroegen. Geen prinsessengedrag. Als je iets wilt, moet je laten zien dat je het kunt. Anderen zien dat enthousiasme graag, dus het kan nooit negatief uitpakken. Als ik iets leuk vind, ga ik er gewoon voor. Ik hoop dat ik het geluk blijf houden, mijn kansen kan blijven pakken. Ik ervaar het echt als luxe dat ik, op een paar zwarte dagen na, elke dag van mijn carrière met plezier naar mijn werk ga.”

Behalve een uitdagende baan heb je ook nog twee kids. Hoe combineer je jouw carrière en het moederschap?
“Ik had altijd bedacht dat ik pas een weekblad wilde als de kinderen naar het voortgezet onderwijs waren. In 2007 zaten onze kids echter allebei nog op de lagere school en diende Grazia zich aan. Mijn filosofie met betrekking tot werken en mijn zoons was altijd ‘Ik zie wel waar het schip strandt’. Als de nood aan de man is, kijk ik wel hoe we het oplossen. Maar het schip strandde niet. Je zorgt uiteindelijk zelf wel dat het blijft marcheren. Bovendien houd ik wel van een beetje chaos, wat druk op de ketel. Het moet een beetje bruisen. Mijn kinderen hebben me nooit belemmerd, je maakt als moeder alleen andere keuzes. Je gaat selectiever naar feesten, partijen en presentaties, al vind ik het belangrijk als hoofdredacteur ook naar buiten te treden als brand ambassador. Je maakt zorgvuldiger afwegingen. Hoe druk is het op het werk? Hoe leuk vind ik het zelf? Is het een adverteerder? Wat zit er voor het blad in? Ik vind sowieso dat vrouwen die moeder zijn geworden heel efficiënt werken. Ze moeten wel. Niet je tijd verbabbelen bij de printer, geen uitloop, geen gelanterfant.”

Hoe zie jij de toekomst van bladen maken?
“Tijden zijn veranderd en we moeten op een nieuwe manier leren werken. De glorietijden van grote redacties zijn helaas voorbij en alles moet leaner en meaner. Kernredacties zijn dus absoluut de tendens. En hoe meer we met kernredacties gaan werken, hoe belangrijker die ideefactor zal worden. Want als je niet langer een groep mensen hebt die de ideeën op de redactie verzint, zal er meer input van buitenaf moeten komen. Natuurlijk hebben we een lijst aan ideeën, maar we zijn toch ook altijd op zoek naar weer een beter of nieuw idee. Daar komen de freelancers in beeld.”

Quotes Hilmar Mulder 2

Het aantal freelancers is de afgelopen jaren rap gestegen. Is er wel plek voor iedereen?
“Ik denk dat redacties altijd op zoek zijn naar goede mensen, maar je moet wel een netwerk hebben. Mensen moeten je kennen, ze moeten het je gunnen en je moet jezelf bewijzen. Je kunt niet verwachten dat mensen out of the blue bij je aankloppen. Wat betekent dat je eerst moet investeren in je netwerk. Zorg dat de mensen die de opdrachten te vergeven hebben jou weten te vinden. Dat is veel meer dan één mailtje. Je moet opvallen, niet te snel afhaken als je een keer ‘Nee’ te horen hebt gekregen. Dat is namelijk niet persoonlijk. Een freelancer hoeft overigens niet dezelfde eigenschappen te hebben als iemand uit mijn vaste team. Een freelancer hoeft niet altijd representatief of een teamplayer te zijn. Wat mij betreft is het, bij wijze van spreken, een ongewassen, doorgerookte alcoholist, als dat stuk er maar komt. ”

Wat voor advies zou je freelancers willen geven?
“Met ideeën komen, is altijd goed. Sommige freelancers zijn daar huiverig voor, omdat ze bang zijn dat we er met hun ideeën vandoor gaan. Maar als je een heel specifieke invalshoek hebt, die jij alleen tot uitvoering kunt brengen omdat jij de juiste connecties hebt, ben je toch al weer een stap voor. Hoe specifieker het idee dat je oppert, hoe groter de kans dat je de klus krijgt. Dus niet: ‘We moeten iets met bloggers doen’. Dûh, dat is niet een uniek idee. En dat mag logisch lijken, het zal je verbazen hoeveel freelancers nog zulke open, algemene, generieke voorstellen doen. Ik stuur die voorstellen altijd door aan de chef en laat de keuze aan haar. Een goede chef heeft een netwerk en werkt daar ook aan. Die zal niet alleen in de oude vijver vissen maar ook zorgen voor aanwas. Dat als iemand wegvalt, er nieuwe talenten zijn. Dus de markt is nooit helemaal verzadigd.”

1. Quotes Hilmar Mulder

Is wie de klus krijgt meer een kwestie van gunnen of kunnen?
“Ik zal misschien een keer iemand een opdracht gunnen omdat ik diegene mag. Maar als hij/zij er niets van bakt, zit ik met een mopperende eindredactie die een stuk moet redden en is het gauw klaar. Je redt het dus niet op je vrolijke glimlach. Maar het is niet zo zwart-wit. Je hebt mensen die minder begenadigd kunnen schrijven, maar wel cases voor elkaar kunnen krijgen, waarvoor mensen met een mooi pennetje vaak weer hun neus ophalen. De persoon met de vlotte pen geeft na twee telefoontjes misschien op en zegt dat het niet gelukt is. Terwijl wie minder kan schrijven er wellicht helemaal voor gaat en de juiste personen en informatie te pakken weet te krijgen. Hij/zij mag het stuk dan minder volmaakt aanleveren, als we weten dat we een bijzonder verhaal in handen hebben, is het toch de moeite waard. Dan kun je dat wat minder goed gaat wel met de mantel der liefde bedekken of verhullen. Als je geen meesterschrijver bent, wil dat dus niet zeggen dat je niet aan de bak kunt komen. Maar ontwikkel je dan op andere kwaliteiten, zodat je iets te bieden hebt wat niemand heeft. Heb je een direct lijntje met Victoria Beckham en mag je een kijkje nemen in haar walk in closet? Dan krijg je de klus. Als je een mooi pennetje hebt, maar niet goed bent in je eigen pr en netwerk kom je niet ver. Dan blijf je een briljante schrijver op een zolderkamer.”

5 tips van Hilmar Mulder

5 tips van Hilmar
1. Pak je kansen.
Ga je niet wachten tot anderen je vragen. Laat zien dat je eager en enthousiast bent, dan kan het eigenlijk nooit fout uitpakken.
2. Investeer in je netwerk.
Ga erop uit, spreek mensen aan. Zorg dat de mensen die de opdrachten te vergeven hebben, weten wie je bent. Je moet niet verwachten dat bladen uit het niets bij jou aankloppen. Als je een mooi pennetje hebt, maar niet goed bent in je eigen pr en netwerk kom je niet ver.
3. Haak niet af als je wordt afgewezen.
Neem het niet persoonlijk.
4. Kom met unieke ideeën.
Het liefst ideeën die alleen jij kunt uitvoeren. Heb jij de juiste connecties, dan ben je de concurrentie al een stap voor. Hoe specifieker het idee dat je oppert, hoe groter de kans dat je de klus krijgt.
5. Weet dat je het niet redt op je vrolijke glimlach.
Maar ben je een doorzetter, ken je de juiste mensen en weet je aan de juiste informatie te komen? Dan is een iets minder geschreven stuk alsnog zeer waardevol.

Foto: Platform F

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved