13-03-2015 - Tess

Pro-file: illustratrice Mimi Nizan

teaser

Ze is krap twee jaar professioneel werkzaam als illustratrice maar mag klinkende namen als Moët, ByDanie en SuperTrash al tot haar klantenkring rekenen. In haar werk combineert Mimi Nizan (29) haar passie voor illustreren met die voor mode. Ze verzorgt live art op de hotste fashion events, haar illustraties verschijnen steeds vaker in de bladen en dan zit er ook nog een eigen collectie aan te komen. Hoog tijd voor een Q&A met deze getalenteerde modedame.

Hoe lang illustreer je al?
“Ik ben nu ruim twee jaar professioneel met illustreren bezig. Ik tekende altijd al, maar had geen idee dat je er je beroep van kon maken. Ik had altijd dat beeld van een arme kunstenaar. Dankzij internet en sociale media is het echter niet langer zo dat je werk alleen maar door een select groepje mensen wordt gezien en beoordeeld. In 2010 ben ik een persoonlijke blog begonnen waarop ik onder meer mijn stijl deelde. Mensen uit mijn omgeving vroegen me steeds vaker waarom ik mijn illustraties niet online deelde, dus dat ben ik op een gegeven moment gaan doen.”Carven-catwalk-2014Hoe is het balletje daarna gaan rollen?
“Ik heb de afgelopen jaren heel duidelijk een eigen stijl ontwikkeld. Nog belangrijker dan of je talent hebt, is namelijk je herkenbaarheid. Daardoor begonnen mensen me steeds meer te herkennen aan mijn illustraties. Via mijn blog had ik contacten bij verschillende PR-bureaus en via één van hen werd ik eind 2013 benaderd door Zalando. Ze vroegen of ik live art (Mimi illustreert tijdens evenementen live de dingen die ze ziet, de mensen, de sfeer, – red.) kon verzorgen tijdens één van hun evenementen. Zo geschiedde. Op de dag van het evenement werd ik vervolgens alweer geboekt voor een nieuwe klus van Moët, inmiddels één van mijn vaste opdrachtgevers.”

Sia-red-carpet-Grammys2015-impressie

Hoe zou je jouw signatuur omschrijven?
“Ik richt me met name op mode. In mijn tekeningen komen vaak dierlijke elementen (veelal katten en konijnen) voor. De dames die ik teken, hebben zombie-achtige ogen en kijken wat verveeld. Inspiratie hiervoor haalde ik uit de looks van grungy catwalkmodellen. De gezichten zijn haast niet menselijk meer, toch gebruik ik ook dit type gezicht wanneer ik echte mensen nateken. Mode-iconen, hoofdredacteuren, topmodellen; ze krijgen bij mij allemaal die zombie-achtige look.”

Sexy-Sunday2

Wie inspireert jou?
“Al van kinds af aan heb ik bepaalde idolen. Eén daarvan is Tim Burton. Zijn Nightmare before Christmas is mijn all time favourite film. Een ander idool is René Gruau, een bekende illustrator uit de jaren vijftig. Hij werkte onder meer voor Yves Saint Laurent. Zijn illustraties hadden altijd iets mysterieus. Graffiti artist Miss Van volg ik al sinds ik tiener ben. Haar stijl is heel kenmerkend en absoluut inspirerend. Zelfs voordat we allemaal internet hadden, zag ik haar kunstwerkjes al voorbij komen in magazines. Ik scheurde ze uit en plakte ze op mijn deur. ”

Boekje-Moet&Chandon-2015-4Voor wie heb je de afgelopen twee jaar zoal gewerkt?
“Ik ben vooral geboekt voor live art tijdens events, bijvoorbeeld door Ugg Australia en ByDanie. Voor de modeshow van ByDanie heb ik een levensgrote backdrop (achtergrond/decor bij een modeshow, -red.) geïllustreerd met daarop de belangrijkste spelers uit de Nederlandse mode. Na afloop van de show verzorgde ik bovendien live art waarbij ik met Maybelline (sponsor van de show, – red.) make-up tekende. De eyeliner gebruik ik nu nog wel eens, omdat deze gewoon zó fijn tekende. Met Moët heb ik een vaste samenwerking, waarbij ik zo’n vier keer paar jaar iets met hen organiseer. De komende weken ben ik door SuperTrash geboekt om live art te verzorgen in hun winkels. Binnenkort verschijnen mijn illustraties bovendien in Jan Magazine.”

Balmain-catwalk-inspired-2014

Waar heb je dit succes aan te danken, denk je?
“Ik werk ontzettend hard. Het klinkt cheesy maar ‘I’ll sleep when I’m dead’ is bij mij wel echt van toepassing. Ik werk elke dag vanaf de ochtend tot het avondeten en ga daarna vaak weer verder tot soms diep in de nacht. Weekenden zeggen mij niks. Daarnaast zorg ik altijd dat ik representatief ben tijdens een mode-event. Mijn persoonlijke stijl sluit zelfs deels aan bij de stijl van mijn figuurtjes (denk vrouwelijk, roze, sexy, schattig). Ik denk mee met de klant en ben altijd bereid mezelf voor tweehonderd procent in te zetten. Bovendien blijf ik niet stil staan. Ik zorg dat ik me blijf ontwikkelen en nieuwe dingen uitprobeer. Ik maak, wanneer mijn agenda het toelaat, nog altijd vrij werk. Uiteraard update ik ook mijn social media kanalen regelmatig om mensen te laten zien waar ik mee bezig ben.”

magenta2

Wanneer geniet je het meest van je werk?
“Dat is wanneer ik thuis ben en lekker in mijn joggingbroek aan opdrachten kan werken. Muziekje aan, mijn kat erbij; heerlijk in mijn eigen wereld. Op evenementen moet je representatief zijn en overal op letten. Je kleedt je netjes aan, je let op je houding en moet bovendien continu aanspreekbaar zijn. Dat live op locatie presteren vond ik in het begin nog wel eng. Inmiddels gaat het vanzelf en weet ik dat ik het kan.”

Sexy-Tea-Time-By-Mimi-Nizan

Merk je dat jouw vak weer aan populariteit toeneemt?
“Ikzelf merk dat niet, want voor mij is illustreren nooit weggeweest. Ik kan wel begrijpen dat mensen de charme ervan weer in gaan zien. Het is echt een kunstvorm, die je beheerst. Het belang van iets kunnen en het zelfs voor iemands neus kunnen tonen, neemt weer toe. Ik doe ook echt alles met de hand en ben niet afhankelijk van digitale hulpmiddelen. Al maak ik mijn tekeningen wel altijd digitaal schoon, voordat ik er online iets mee doe.”

10322736_646283188754913_7304148886637751439_n

Op je blog komen ook geïllustreerde producten als mokken en tassen voorbij. Gaan we daar meer van zien?
“Ik ben momenteel met een eigen productlijn bezig. Ik ga onder meer mokken met mijn illustraties in productie brengen. Voor iedereen die Xenos en IKEA ontgroeid is en toch iets leuks en betaalbaars in huis wil hebben. De lijn wordt dit jaar nog gelanceerd. Niet groots, maar voorzichtig in stappen; de nieuwe manier van ondernemen. Niet zo maar alles inzetten op iets en kijken wat er gebeurt, maar stap voor stap. Social media is hierin ook heel handig; als marketing tool en om te kijken of ergens genoeg belangstelling voor is.”

Schermafbeelding 2015-03-09 om 02.19.47

Wat staat er nog op jouw illustrator wishlist?
“Ik zou graag nog meer voor magazines doen. Er is gewoon niets leuker dan je eigen werk geprint zien. Ik ben in dat opzicht echt nog van de oude stempel en hecht veel waarde aan tijdschriften. Daarnaast zou ik graag mijn kansen internationaal en met name in Frankrijk, waar mijn roots liggen, bekijken. De cover van een boek illustreren, lijkt me wáanzinnig. En dan ooit, op lange termijn een eigen boek.”

Volg Mimi op Instagram @miminizam

Je eigen illustratie bemachtigen?
Mimi verzorgt zaterdag 14 maart tussen 13.00 en 16.00u live art bij Supertrash in de Bijenkorf in Eindhoven.

rain-series-Mimi
Schermafbeelding 2015-03-09 om 02.20.04

Schermafbeelding 2015-03-09 om 02.20.37

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved