28-09-2015 - Tess

Pro-file: modejournaliste Jetty Ferwerda

Jetty Ferwerda

Veertien jaar vulde ze de lifestyle/modepagina’s van het Brabants Dagblad Als freelance journalist werkte ze jarenlang voor grote titels als NRC-Handelsblad, Elle en l’Officiel. Inmiddels blijft de dop iets vaker op de pen en is ze de spil binnen het fotografieteam van haar man Peter Stigter. Gedegen journalistieke ervaring en een duidelijke kijk op het almaar veranderende medialandschap; alle reden voor een tête-à-tête met Jetty Ferwerda (50).

Wat doe je momenteel binnen Team Peter Stigter (TPS)?
“Ik ben binnen TPS het manusje van alles. Ik maak fotoselecties, verzorg de financiële administratie, boek reizen, update onze social media kanalen en doe productieklussen. De ene week is drukker dan de andere, maar ik heb er zeker een dagtaak aan.”

En hoe staat het met het freelancen?
“Sinds een jaar of drie schrijf ik minder voor de bladen en kranten. Enerzijds doordat er binnen ons eigen bedrijf meer werk kwam en anderzijds doordat de journalistieke markt veranderd is. Bladen zijn aan het bezuinigen en sommige titels waar ik voor schreef zijn simpelweg opgehouden te bestaan. Ik verzorg nog twee keer per jaar trend reports van de catwalk shows voor Vogue en Linda magazine en neem sporadisch nog een schrijfklus aan.”

Vind je dat jammer?
“Nee, het is een logische ontwikkeling geweest. Ik heb er uiteindelijk ook zelf voor gekozen om volledig voor TPS te gaan. Om een goed stuk te kunnen schrijven, heb je tijd nodig, om te dagdromen, te filosoferen. Ik merkte dat die tijd er steeds minder was of dat opdrachten in die zin te weinig opleverden. Ik heb plaats gemaakt voor een nieuwe generatie – de bloggers bijvoorbeeld- die beter past bij het veranderde media-landschap met een hoofdrol voor internet. En dat vind ik helemaal ok. Ik kan mijn ervaring en kennis nog elke dag voor TPS gebruiken in contacten met klanten en het briefen van onze fotografen.”

Wat vind je van die nieuwe generatie?
“De nieuwe generatie mist soms kennis, waardoor ik diepgang en duiding mis in artikelen. Modejournalist zijn is meer dan vertellen dat Céline een leuke tas in de collectie heeft. Als ik ze een tip mag geven: verdiep je in de kunstgeschiedenis, modehistorie en maatschappelijke ontwikkelingen. Dan zie je dat mode veel meer is dan alleen kleren. Je kunt nu zoveel bronnen raadplegen. Die oppervlakkigheid zie ik bij andere journalistieke onderwerpen ook, misschien heeft het te maken met de verschillen tussen print en online. Het is juist de uitdaging met een paar extra zinnen een korte tekst meer body te geven.

Hoe denk je dat dit zich verder zal ontwikkelen?
“Ik denk dat de media zelf ook niet precies weten waar het heen gaat. Internet is in mijn ogen voor de snelle updates, tijdschriften en kranten voor duiding, achtergrondartikelen en mooie fotografie. Het kan elkaar aanvullen en versterken. Ik geniet nog steeds van een dikke Vogue of zaterdagkrant, maar volg graag het laatste nieuws op internet en de hypes via social media. Je moet alleen dat hijgerige af en toe kunnen relativeren.

Wat heeft internet voor effect op de verdiensten in de journalistiek?
“Ik benijd de nieuwe generatie niet. Toen ik begon kon ik nog goede tarieven rekenen en was er gewoon meer geld. Tegenwoordig is onafhankelijk journalistiek freelancen geen vetpot. Heel lang wilde ik onafhankelijk blijven; geen persberichten schrijven of commerciële klussen aannemen. Uiteindelijk ben ik ook gaan werken voor het Bijenkorf magazine en schreef ik bijvoorbeeld persberichten voor Claudia Sträter. Dat soort klussen heb je gewoon nodig. Maar de nieuwe generatie is heel inventief en multi-inzetbaar en de harde werkers komen er zeker. Overigens vergeten mensen door het internet wel eens hoeveel werk iets heeft gekost. Consumenten vergeef ik dat, maar uitgevers zouden beter moeten weten. Hoe vaak wij niet de vraag krijgen of ons beeld kosteloos geplaatst mag worden. ‘Met vermelding van credits is het goede PR’, is dan meestal de boodschap. Jammer. Dat maakt samenwerken wel eens lastig. Gelukkig komen we er meestal wel uit. En TPS richt zich ook steeds meer op commerciële fotografie.“

Wat maakt in jouw ogen een goede freelance (mode)journalist?
“Tegenwoordig denk ik dat redacties op zoek zijn naar iemand met een bepaalde uitstraling en liefde voor mode. Iemand die mensen kent en zelf ook zichtbaar is. Je moet toch een soort naam hebben. Maar als je over mode schrijft, is modekennis natuurlijk belangrijk, – ken je klassiekers! Daarnaast heb je goede journalistieke vaardigheden nodig, moet je af en toe kritisch durven zijn en is een zekere onafhankelijkheid ook wel goed. Vraag regelmatig feedback van eindredacteuren over je stijl. En als freelancer is een beetje zakelijk instinct ook niet verkeerd. Weet wat je waard bent – zorg dat je goed betaalde opdrachten hebt en af en toe iets voor (bijna) niets kan doen omdat je het leuk vindt of de klant goed op je cv staat.”

Hoe belangrijk is internet voor jullie eigen business?
“We hebben nu zo’n zeven jaar een blog, teampeterstigter.com. Niet om geld aan te verdienen, maar als visitekaartje. Hier kunnen we ons als Team Peter Stigter voorstellen en laten zien wat we zoal doen. Het bleek achteraf een goede manier om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen. Ook social media zetten we op die manier, als PR-tool, in.”

Team Peter Stigter
Team Peter Stigter vlak voor de start van de Mercedes-Benz Amsterdam Fashion Week

En wat is precies de kracht van TPS?
“TPS bestaat uit een aantal eigenzinnige, getalenteerde mensen en is de afgelopen jaren organisch gegroeid. We waren niet echt van plan een heel team te vormen, maar het bleek een sterk ding te zijn. Met jonge mensen werken houd je bij de tijd. Daarnaast houd je aansluiting met opdrachtgevers die bijvoorbeeld graag een jong iemand voor een opdracht willen. We werken aan de achterkant van de mode, bieden geen 9 tot 5 baan en het werk is vaak verre van glamorous. We leggen de lat hoog en het is vaak hard werken, maar tegelijkertijd kunnen mensen veel leren. We zien onszelf als een guerrilla team en dat vraagt wel een bepaalde mindset. We zien en weten veel van elkaar en daar moet je je comfortabel bij voelen. Iedereen in het team is verschillend, maar heeft dezelfde instelling. We respecteren elkaar en steunen elkaar door dik en dun. Als je echt in TPS past, is het voor altijd en zullen we je waar mogelijk in blijven zetten. We investeren ook veel in quality-time na het werk. Onze fashion-diners zijn berucht en na een lange dag hard werken is er altijd wel een kleine afterparty. “

Volg Team Peter Stigter op Instagram: @teampeterstigter
Like Team Peter Stigter op Facebook: TPS

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved