23-01-2015 - Tess

Pro-File: Vanessa Oostijen

Vanessa Oosterijen Platform F

Platform F levert dagelijks een flinke dosis inspiratie, hapklare tips en handige freelance facts, maar is daarnaast vooral ook een spreekbuis voor influencers en professionals uit het medialandschap. In Pro-file vertellen zij over het reilen en zeilen in de mediawereld en delen ze hun ervaringen, inzichten en praktische tips. Dit keer in Pro-file: Vanessa Oostijen.

Ze schrijft sinds jaar en dag (2007) voor mannenblad Esquire, maar Vanessa Oostijen (34) blijkt meer in huis te hebben dan een vlotte pen. Sinds 2009 is er Studio Koosje en met steeds grotere regelmaat verschijnen er in de (sociale) media illustraties van haar hand onder die noemer. En dan is ze ook nog eens kersverse moeder van dochter Coco (0). We spreken Vanessa over haar freelance carrière, zelfstandig ondernemerschap en werken met een kind.studiokoosjebenikaf

Esquire, Studio Koosje, kersverse mama; hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?
“Op zondagmiddag verplaatsen vriend, baby, hond en ik zich vanuit ons huis op de Veluwe naar ons huis in Amsterdam. Daar hebben we twee lieve oppassen aan huis voor Coco voor de dagen dat ik bij Esquire op de redactie werk of op pad ben. Afhankelijk van de drukte blijf ik drie of vier dagen in Amsterdam, om aan het einde van de week weer richting de Veluwe te vertrekken. Mijn werk voor Esquire gaat overigens altijd door, net als Studio Koosje. Ook in de avond of in het weekend plug ik vaak nog even in voor één van beide.”

Wat zijn je werkzaamheden bij Esquire?
“Ik bedenk en zet de modeproducties uit, begeleid de (cover)shoots, vul de verschillende moderubrieken, schrijf redactionele stukken, doe interviews en ik heb sinds zes jaar mijn eigen interviewrubriek De Mannenmeetlat, waarvoor ik bekende mannen vraag in hoeverre ze een echte Esquire man zijn.”

Wat zijn belangrijke eigenschappen die een freelancer volgens jou moet bezitten?
“Enthousiasme om te werken, initiatiefrijk, creatief zijn maar je ook kunnen verplaatsen in de titel waarvoor je werkt, kennis van de etiquette/ kledinggebruiken in de mannenmode, lol in je werk op zo’n manier dat het bijdraagt aan een opgetogen sfeer binnen het team, goedlachs, mee kunnen denken, netjes je werk kunnen afleveren, ongecompliceerd kunnen zijn, en ook niet onbelangrijk: weten hoe je een stropdas knoopt.”

portraitsinfashionrabbitWanneer en waarom ben je begonnen met Studio Koosje?
“Ik teken al mijn hele leven graag. Terugkijkend heeft zich sinds mijn vijftiende een Studio Koosje stijl gemanifesteerd van met zwarte fineliner getekende dierfiguren, die een zekere mate van tragiek met zich meedragen. Een schaap met een slab om die een mensenhoofd verorbert achter een gedekte tafel. Een man die naar een alweer lege brievenbus staart, een hond met een dienblad, zulke dingen. Daar heb ik dummy’s van vol getekend. Ergens rond 2008, 2009, met de komst van social media, was er ineens een podium voor mijn tekeningen. Mijn moeder noemde me als kind altijd Koosje, en in 2009 bedacht mijn toenmalige vriend, die toevallig ook handig was met websites knutselen, de naam Studio Koosje. Geef het een website en ineens is het iets. Ineens ging ik weer veel vaker tekenen.”

Waar staat Studio Koosje voor?
“Ik heb niet per se iets uit te dragen. Er zijn wel een aantal vaste ingrediënten, zoals mijn Japanse zwarte inktpen, Moleskine tekenboeken, schaduwmarkers, het minuscule formaat, dieren (vaak in menselijke settings), wrange situaties, lieflijk als het voor kinderen is. Verder kan ik heel ontspannen worden van het tekenen van patronen of lijntjes. Ik werk niet met Photoshop; het is wat het is en het verrast me zelf vaak ook.”

Ben je anders gaan werken sinds de geboorte van je dochtertje?
“Ik ben wat selectiever geworden in de klussen die ik aanneem. En ik merk dat ik sinds mijn zwangerschap ineens een stuk efficiënter werk. Voorheen had ik veel vaker last van ruis op de lijn, kon ik eindeloos dralen en nadenken. Daar heb ik nu geen tijd meer voor.”

Zijn freelancen en moederschap voor jou goed te combineren?
“Het gaat zoals het gaat. Niet te moeilijk over doen, is mijn devies aan mezelf.”

studiokoosjeafgelast

Hoe ga je om met een hoge werkdruk/stresssituaties?
“Ik ben over het algemeen vrij relaxed en het helpt dat ik enorm geniet van mijn werk, zowel voor Esquire als Studio Koosje. Daarbij prijs ik me gelukkig met een niet te doen zo’n schattige, makkelijke dochter en de aller, aller beste vriend op aarde. Als de druk oploopt, komt dat zelden door het werk zelf, maar eerder door andere, vaak praktische obstakels: een zieke oppas, autopech, een kapotte kolf, een aanhoudende keelontsteking, file, een rommelig huis, me beseffen dat ik er op sociaal gebied de kantjes vanaf loop; dat soort dingen. Dan gil ik een keer keihard en dan pak daarna de draad weer op.”

studiokoosjepreview2Meer Studio Koosje?
www.studiokoosje.com

 Foto: Anne Timmer

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved