14-01-2015 - Tess

Starten als freelancer: 4 tips

 

9a1775230da358360e2b40971d2dac9a

Je hebt de knoop door gehakt; je gaat voor jezelf beginnen. Niet meteen een grootschalige onderneming met personeel en een groot kantoor. Nee, voorlopig gewoon als zelfstandige met producten of diensten om te verkopen of verhuren aan klanten of opdrachtengevers. Maar waar begin je als starter? Hoe maak je je eenmanszaak officieel en hoe kom je aan opdrachtgevers? Vier tips om je op weg te helpen.

1 Registreren
Als freelancer kun je eigenlijk zo van start. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) is de belangrijkste vereiste. Maak een afspraak, registreer je als eenmanszaak en binnen tien minuten sta je weer buiten. Nadat je bent ingeschreven in het Handelsregister, zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Indien je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus vervolgens een btw-nummer. Om je zakelijke administratie vanaf het begin overzichtelijk te ordenen, is het handig een aparte rekening te openen. Hiermee betaal je je zakelijke rekeningen en hierop laat je je inkomsten overmaken, zodat zakelijke en privé goed gescheiden blijven (Lees ook: 11 Tips voor een overzichtelijke administratie). Het is tevens handig een VAR-verklaring (meestal de VAR-wuo; winst uit onderneming) aan te vragen bij de Belastingdienst. Opdrachtgevers kunnen hier naar vragen, zodat ze zeker weten dat zij een zelfstandig professional inhuren. Let op: deze VAR-verklaring verloopt jaarlijks en dient dus elk jaar opnieuw aangevraagd te worden.*

2 Netwerken
De kunst van het freelancen is in contact komen met mogelijke opdrachtgevers en klanten. Je netwerk is daarom van essentieel belang. Wachten tot de klussen naar jou toe komen, is er niet bij. Pleeg acquisitie, bezoek netwerkbijenkomsten en wees ook online actief. Investeer in een professionele website, meld je aan bij de verschillende social media kanalen en leg contact met voor jou interessante mensen, merken of bedrijven (Lees ook: 5 netwerktips).

3 Ordenen
Niet iedereen is even geordend en handig met cijfers. Beslis of je je eigen boekhouding wilt bijhouden of dit liever wilt uitbesteden. Neem je een boekhouder in de arm? Lever niet alleen een schoenendoos met bonnen bij hem in, maar zorg dan dat je zelf ook nog wel enig inzicht hebt in je eigen cijfers. Verzorg bijvoorbeeld elk kwartaal je eigen BTW-aangifte, maar laat je aangifte inkomstenbelasting over aan je accountant. Hij kan rekening houden met fiscale voordelen van freelancen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. Ook kan hij het inkomen van een eventuele partner of de aankoop van een huis meenemen in het grotere plaatje.

4 Verzekeren
Als zelfstandig ondernemer dien je er zelf voor te zorgen dat je verzekerd bent en pensioen opbouwt. Dit is niet verplicht, maar houdt hier wel rekening mee. In dienst bij een werkgever wordt dit allemaal automatisch voor je geregeld, als freelancer moet je je eigen boontjes doppen. Gebeurt er iets met je waardoor je je werk niet meer uit kunt oefenen? Zorg dat je ergens op terug kunt vallen. Je kunt natuurlijk regelmatig geld opzij leggen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Denk ook na over je pensioen. Als je ervoor kiest om voor jouw oude dag niet actief iets te regelen, dan zul je straks na je 67ste alleen recht hebben op AOW. Dat is voor de meeste huishoudens vaak niet voldoende, vandaar dat veel freelancers proberen om aanvullend pensioen op te bouwen (Lees ook: 5 pensioenmogelijkheden voor ondernemers).

*In 2015 verdwijnt de VAR-verklaring mogelijk.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved