04-01-2015 - Tess

UP & COMING: fotograaf Kiki Reijners

Kiki Reijners

Op Platform F laten we maandelijks doorgewinterde professionals aan het woord en bieden we tegelijkertijd  opkomend talent een podium. Dit keer een gesprek met de talentvolle Kiki Reijners (20), die niet kan wachten tot ze voorgoed uit de schoolbanken kan klimmen om haar professionele carrière als fotografe te lanceren.

Welke opleiding volg je momenteel?
“Ik ben aan het afstuderen aan de opleiding fotografie op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Na vier jaar kan ik wel zeggen dat ik school heel erg moe ben. Ik wil na dit jaar dan ook zo snel mogelijk gaan beginnen met assisteren om op die manier zo veel meer te leren.”

Wist je altijd al dat je fotograaf wilde worden?
“Nee, helemaal niet. Ik wilde steeds weer iets anders; heel veel beroepen leken me interessant. Mijn moeder fotografeerde altijd veel. Overal de camera mee naartoe, mooie beelden schieten. Toen ik daar ineens met andere ogen naar keek bedacht ik me dat dit eigenlijk perfect voor mij zou zijn. Altijd creatief bezig zijn, op veel verschillende plekken komen, veel mensen ontmoeten en bovendien steeds bezig zijn met het creëren van iets nieuws. Eigenlijk kwam deze ingeving pas heel laat, maar ik ben blij dat ik er op tijd achter gekomen ben.”

Doe je naast je studie al wat werkervaring op?
“Ik werk redelijk veel, veel vrij werk, evenementfotografie en zo nu en dan assisteer ik anderen. Zodra ik klaar ben met school, ga ik me inschrijven als ZZP’er en kan ik hopelijk als assistent aan de slag. Het lijkt me heerlijk zelfstandig te zijn. Zelf kiezen welke richting je op wilt of met wie je wilt werken, je eigen ding doen, alleen zijn, ja en nee zeggen. Althans, in die droom leef ik nu nog, want het zal hard bikkelen worden om juist alleen maar die leuke opdrachten te kunnen doen. Maar zo blijf je denk ik wel gefocused en word je gedwongen steeds alles uit jezelf  te halen en je grenzen te verleggen.”

Wat voor fotografie trekt je het meest?
“Ik houd van lifestyle fotografie; met een model en een heel team op locatie een editorial schieten. Ik vind de campagnes van ZARA en Scotch & Soda altijd erg mooi. Ook heb ik, naast zoveel mogelijk buitenlandse magazines, elke maand JAN magazine in huis, puur om de fotografie te bekijken. Ik houd van beelden met veel emotie en dynamiek, al is dat nog niet heel erg in mijn eigen fotografie te zien. Ik ben nog heel erg zoekende hoe ik, wat ik in mijn hoofd heb, goed op beeld krijg. Maar ik merk al dat dit beter gaat door veel te doen.”

Heeft jouw werk een bepaalde signatuur? Kunnen we jouw foto’s herkennen als echte Kiki Reijners beelden?
“Ik ben er mee bezig. Ik hoop dat je mij uiteindelijk wel in mijn werk gaat herkennen, doordat het allemaal beelden zijn die je aanspreken op een bepaald gevoel. Het moeten foto’s zijn, die je graag groot uitgeprint wil zien of ergens wil hebben hangen.”

Print of online?
“Ik denk print, omdat het dan tastbaar wordt. Het is veel toffer om je beelden geprint te zien en te kunnen vasthouden dan wanneer alles alleen maar op je beeldscherm blijft. Natuurlijk is online wel belangrijk, omdat je er een veel groter publiek mee kunt bereiken.”

Tegen welke fotografen kijk je op?
“Ik vond de expositie van Larry Clark in Foam echt waanzinnig. Het heeft niet direct iets te maken met mijn eigen fotografie, maar het spreekt me wel aan. Roger Neve hoop ik ooit nog eens te mogen assisteren, zijn beelden hebben altijd een soort van filmisch gevoel, wat ik erg mooi en inspirerend vind.”

Je bent zelf nog piepjong. Maar heb je misschien toch een tip voor opkomend talent?
“Heel veel doen. Nooit echt tevreden zijn, maar vooral kritisch op jezelf blijven. Probeer daarnaast met zoveel mogelijk mensen te werken, wees brutaal en benader anderen voor samenwerkingen.”

kikireijners.tumblr.com

tumblr_n1v8xirGJl1tui0r7o1_500 tumblr_n6hr45M7lo1tui0r7o1_500

BON-VOYAGE4-690x514

BON-VOYAGE3-690x514

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved