20-07-2015 - Tess

#workselfie en het belang van een goede profielfoto

#workselfie (1) Bij Platform F houden we van mode, dat mag duidelijk zijn. Behalve een succesvolle (freelance) carrière streven we daarom ook zeker een stijlvolle carrière na. Want hoe je je voor een afspraak met een nieuwe opdrachtgever kleedt, is misschien wel net zo belangrijk als je look op een eerste date.

Nu berichten wij van Platform F regelmatig over What to wear en How to dress voor een sollicitatie, een presentatie, een persbrunch of vrijdagmiddagborrel met collega’s. We hebben het vrijwel wekelijks over het belang van een goede online presentatie van jezelf en weten daarom als geen ander hoe belangrijk een eerste indruk op zakelijk vlak is. Professioneel overkomen zit ‘m namelijk ook, of misschien wel juíst, in kleine dingen als een kantooroutfit of een profielfoto.

Hoe belangrijk kleding op zakelijk gebied precies is, onderzocht LinkedIn. Bij de resultaten van het onderzoek (zie hieronder) kunnen wij niet anders dan ons aansluiten. Wij behoren tot die vierendertig procent van de vrouwen die zich in de juiste outfit professioneler voelt op de werkvloer. En, selfie-experts die wij zijn, behoren we vast ook tot de categorie van vier op tien jongeren, die hun eerste indruk vormen op basis van andermans profielfoto.

• Ruim één derde van Nederlandse werknemers heeft een aparte garderobe voor werk en privé
• Eén op de vijf professionals vormt een eerste indruk op basis van iemands online profielfoto (onder jongeren is dit zelfs 4 op de 10)
• Toch geeft één op de acht aan dat zijn/haar foto niet representatief is voor wij hij/zij is als professional
34% van de vrouwen voelt zich professioneler op de werkvloer door de juiste outfit
• Eén op de vier vrouwen gelooft dat zij op de werkvloer wordt beoordeeld op basis van wat zij draagt
• 22% van de vrouwen doet er net zolang over om zich klaar te maken voor werk als voor een avond uit
• 46% van de young professionals tussen 18 en 24 jaar voelt zich professioneler op de werkvloer door de juiste outfit
• Eén vijfde van de jongeren schaft een hele nieuwe werkgarderobe aan als ze starten met een nieuwe baan
• Online wordt er ook aandacht besteed aan de outfit. 25% verandert zijn of haar profielfoto regelmatig om te zorgen dat hun online presentatie matcht met hun offline voorkomen
• 4 op de 10 jongeren beoordeelt iemand in de werkomgeving gebaseerd op zijn/haar profielfoto.
• Eén vijfde bekijkt eerst de profielfoto voordat zij elkaar ontmoeten.

Over die profielfoto gesproken… Hoe vaak is die foto nu een juiste representatie van jou als professional? En is het niet veel te vaak een gezellig vakantiekiekje? Juist! Daar mag best wat meer tijd en moeite in gestoken worden. In samenwerking met LinkedIn introduceren we de #workselfie. Op onze @Platform_F Instagram account delen we de komende tijd hoe wij ons kleden voor werk en hoe we als professional gezien willen worden. Aan jullie de taak hetzelfde te doen. We zijn benieuwd naar jouw werk en de bijbehorende business look! Kleed je je corporate of juist casual? Gebruik #workselfie en tag @platform_f in je foto. #workselfie (3)

Win!
Wie zijn/haar #workselfie deelt op Twitter of Instagram, maakt kans op professioneel stylingadvies van Suzi Vasques Dias (Personalshopper.nl). Dat betekent een twee uur durende analyse van eerste indruk, persoonlijkheid, beroep en advies voor passende outfits.

Ga je aan de slag met de #workselfie? Hieronder zes tips voor een zo geslaagd mogelijke foto.

 1. Wees je bewust van de achtergrond
  Het gebruik van een witte muur (thuis of op kantoor) als achtergrond zorgt ervoor dat de focus in je foto op je gezicht ligt en niet op wat er zich eventueel achter je bevindt.
 2. Gebruik natuurlijk licht
  Natuurlijk licht is altijd je beste vriend, dus gebruik geen flits. De beste selfies maak je wanneer je met je gezicht naar het raam gaat staan, zodat het natuurlijke licht op je gezicht valt. Vermijd direct zonlicht, dat kan al te harde lijnen en schaduwen veroorzaken.
 3. Gebruik een goede camera
  Gebruik een spiegelreflexcamera met zelfontspanningsfunctie of zet je smartphone in (maar vermijd de ‘selfie-arm’ in beeld).
 4. Denk na over de juiste hoek
  Kijk omhoog naar de camera. Dat is een flatteuze hoek, omdat het je ogen benadrukt en je gezicht en nek kleiner doet lijken.
 5. Denk na over je outfit
  We zouden geen selfie kunnen maken zónder er bij na te denken. Maar hoeveel van je outfit je in beeld wilt brengen, is een belangrijk punt. Alleen hoofd en schouders in beeld levert de beste #workselfie op. Wil je meer modegevoel in je foto leggen? Dan wil je misschien meer laten zien. Maar pas op dat kleding niet te veel afleidt. Wees overigens niet bang kleur in je foto te gebruiken. Het draait allemaal om het overbrengen van je persoonlijkheid.
 6. Vermijd de cliché selfie
  Last but not least.. Duckfaces, fishlips, bathroom- en carselfies zijn als #workselfie uit den boze. Keep it clean en houd het professioneel. Geen zwoele lippen of verleidelijke blikken op LinkedIn. Een lach is daarentegen nooit weg.

Succes & Work it!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved