27-09-2015 - Tess

Zo verbeter je jouw communicatie skills

Be a voice not an echo

Communication is key, we zeggen het zo vaak, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? En waarom is een juiste manier van  communiceren zo belangrijk? Bas Mouton, schrijver van het onlangs verschenen boek ‘Magie in al je communicatie’ geeft antwoord op deze vragen en deelt zijn top 5 tips voor een geslaagde zakelijke presentatie.

Op welk vlak zie jij bij de meeste mensen verbeterpunten in hun communicatie?
“De meeste mensen vinden het spannend om het verschil te maken met hun woorden. Op het moment dat mensen het verschil willen maken gaan ze automatisch krachtiger communiceren. Dus weet als freelancer welke impact jij wil hebben op het bedrijf waar jij voor werkt. Dan komen de woorden vanzelf.”

Wat zijn veel gemaakte fouten?
“Communiceren zonder een duidelijke inzet. Wie niet de ambitie heeft de wereld te veranderen zal nooit magisch communiceren. Verder vind ik dat we elkaar te veel de maat nemen. Laten we eens ophouden de hele tijd te focussen op elkaars fouten.”

Waarom is het zinvol dat mensen meer aandacht aan hun manier van communiceren besteden?
“Als je meedoet aan een vergadering, is het fijn als het relevant was dat jij er bent. Als je een presentatie houdt heb je de kans om je publiek een betere versie van zichzelf te laten zijn.. Het is leuk om iets te bereiken of in ieder geval er voor te gaan. En het verhoogt de kans enorm dat je dingen voor elkaar krijgt. Verder voelt magische communicatie geweldig.”

Wanneer weet je als spreker dat je op de goede weg bent?
“Als je mensen in het publiek naar je ziet knikken. Als zij lachen om die grap die jij ter plekke bedenkt. Als de energie in de zaal stijgt. Als mensen na afloop naar je toekomen en zeggen: ‘je hebt mij geïnspireerd.”

Kun je een publiek figuur noemen die de magie van communicatie wat jouw betreft volledig onder de knie heeft?
“Niemand heeft die magie altijd. Obama vind ik soms heel inspirerend. En ik vind het altijd geruststellend om te zien dat zelfs hij die magie niet altijd heeft. Elk publiek moet opnieuw veroverd worden. Niemand heeft een garantie op magie. Het moet elke keer opnieuw verdiend worden.”

Zou je vijf tips kunnen geven aan iemand die een zakelijke presentatie moet houden?
1. Weet wat je wil dat je publiek vanaf morgen anders moet gaan doen. Geef dat heel duidelijk aan.
2. Geef aan waarom het in het belang van het publiek is om dit ook daadwerkelijk anders te gaan doen.
3. Maak echt (oog)contact met de ander.
4. Durf je zelf te laten zien.
5. Blijf niet hangen in abstracte woorden: maak je verhaal zo concreet mogelijk.

Magie in al je communicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij Boom Nelissen en is verkrijgbaar via verschillende (online) boekhandels waaronder Managementboek.nl.
De verkoopprijs is € 20,-.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

All rights reserved